събота, 26 януари 2013 г.

Промяната в мисленето и принципите


Защо понякога смятаме, че ако днес не мислим както вчера, ако днес мнението ни по някой въпрос е различно от вчерашното, сме изменили на принципите си? И се страхуваме, че някой ще ни обвини, ще каже: „Вчера мислеше друго“.

Да, днес мисля по друг начин, защото съм добил нови знания и умения, почерпил съм допълнителна информация.


Мисленето

С всяко нещо, което ни се случва, ние добиваме опит. Научаваме всеки ден нещо ново, което обогатява и променя нашето мислене. Затова казваме, че помъдряваме.
Промяната в мисленето е нещо съвсем естествено. Мислехте, че не съществува … До преди да откриете, че …
Как Галилей би направил своето откритие, че земята е кръгла, ако се придържаше към общоприетото убеждение, че тя е плоска?

       Готовността  да приемаме новото, различното, ни прави по-адаптивни и креативни. Гъвкавото мислене ни помага да се справим по-лесно с измененията, идващи от средата, и отваря пред нас нови хоризонти.

Принципите

 „Никога не изменям на принципите си“. Казвате ли го, за да защитите убежденията си? А карат ли ви понякога тези вярвания, че ще изменим на принципите си, да се чувствате противоречиво? Преразгледайте ги тогава. Може би днешната реалност, това, което ви се случи днес, влиза в конфликт с това, което мислехте вчера.

2 коментара:

  1. Напълно съм съгласна с тезата, че мисленето е творчески процес и следователно, определени позиции и разбирания може да се променят във времето. Би могло същото да се каже донякъде и за принципите, разбира се, но с уговорката че става въпрос за отделни принципни положения. Под принципи аз разбирам определянето от всеки като личност в обществото на определени морални и нравствени категории, които са негови ценности, основа на неговия мироглед. В тази връзка, напълно е възможна и липсата на принципи, както и промяната на ценностите-принципи, особено с натрупване на жизнен опит. Но все пак моето убеждение е, че принципите изграждат личността.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, принципите се изграждат въз основа на ценностите. А те определят мирогледа. Наличието на основни морални и нравствени принципи е предпоставка за изграждане на човека като личност.
      Принципите са убеждения и възгледи, от които се ръководим. Те са продукт на общественото мнение. Човек, припознавайки ги като свои, подпомага изграждането си като личност. Ние, все пак, не живеем сами.

      Но промяната на мисленето се случва. А това понякога води до конфликт с някои наши принципи, които може да са плод на предразсъдъци.

      Изтриване

Въведете коментара си тук. Ще го видите след малко.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...