събота, 10 ноември 2012 г.

Завистта е саморазрушително чувство

Искаме ли да не завиждаме?


 „Завистникът е враг на самия себе си, защото страда от злото, което сам е причинил.“
Монтескьо

Битува мнението, че „всички хора завиждат“, че „няма човек, който да не завижда“. Чули ли сте някой да каже: „Да, аз завиждам“?  Хората отричат когато завиждат или казват, че изпитват „благородна завист“.
         Най-общо казано завистта е негативно чувство към някой за това, че има нещо, което ние нямаме. Това може да е нещо материално – пари, кола, къща…, а може да е успех, известност, черта от характера…  Завистта провокира негативно отношение към този някой, което може да прерасне в  действия, целящи да му навредят. Хората, които завиждат, използват груби, обидни думи, демонстрират неуважение, отмъщават, клюкарстват и сплетничат, интригантстват, клеветят, лъжат, бият, дори убиват от завист.

В стремежа да навредиш на някого, не нанасяш ли сам на себе си по-голяма вреда, дали пък не и само на себе си много често???
          
   Завистта кара хората да се чувстват ощетени, ограбени, отхвърлени, пренебрегнати, онеправдани, потиснати, недооценени, маловажни, нещастни. Тяхното самочувствие страда!

Ето някои техники, които хората  прилагат, за да се отърват и защитят от това чувство:
-         Омаловажават или отричат постигнатото или притежаваното  от другия: „Не виждам какво толкова е постигнал?“ или „Какво толкова намират мъжете в нея? Та тя е толкова грозна!“.
-         Намират какво няма другия, а те имат: „Може да има много пари, ама няма семейство“.
-         Опитват се да провокират завист у другия – стараят се да влязат в полезрението му, като уж случайно споменават за някоя своя придобивка или го правят индиректно - чрез някой общ познат целят той да научи за това.
-         Подценяват се, за да се защитят от завистта на другите: „Е, това беше чист късмет. Не съм направил нищо особено“.

Дали тези техники помагат наистина? Мисля, че не. Те само подсилват негативните мисли, които си остават в човека, който ги изпитва.
Всъщност… чувствата, които изпитваме, каквито и да са те – позитивни или негативни, са си наши. Те са В НАС. Нашите мисли са тези, които определят как се чувстваме. Затова е важно какво мислим. Вместо да се измъчваме и страдаме от мисълта, че някой има нещо, което ние нямаме, да се концентрираме върху това, което имаме и върху това, което искаме да постигнем. Да насочим мислите си към нас - да разберем какво ИСКАМЕ ние, какви са нашите ценности и да преследваме нашите цели и мечти, а не чуждите. Защото всички сме различни, имаме различни ценности, цели, мечти…  

Как стои въпросът с „благородната“ завист?
Завистта кара хората подсъзнателно да чувстват вина заради мислите си. „Благородната“ завист оневинява човека, който завижда, един вид му приписва „благородни“ чувства. Тя дори се възприема като „двигател на прогреса“ - това, че завиждаш като искаш да си на мястото на този, на когото завиждаш, те кара да се стремиш да постигнеш същото.
Мисля, че е погрешно самото схващане за желанието да бъдеш на нечие място. По-правилно е да кажеш: харесва ми това и… искам и аз да мога, да постигна, да имам, да отида, да бъда… (да мога да плувам, да имам такава къща, кола…, да отида на Малдивите, да бъда решителен…). Това е свързано с конкретни неща, а не с живота на човека като цяло.
 Абсурдно е, например, да искаш да си щастлив като някой. Та ти не знаеш той дали наистина е щастлив, не знаеш в какво се изразява неговото щастие. Дори и да казва, че е щастлив, може (не може, а е сигурно!) неговото разбиране за щастието да се различава от твоето.

 Да харесваш и да искаш нещо, което виждаш (виждаш ти, а не, че непременно е така!) вече не е завист според мен. Няма благородна завист. Просто сме свикнали да наричаме така състоянието, в което се намираме, когато се радваме за другия за нещо… и искаме същото и за себе си. А не че искаме да сме на мястото на другия.


Как да не ставаме жертва на завистта.

„Който се занимава само със своите дела, намира малко основания за завист.“
                                                                                                                       Ф. Бейкън

Да обърнем поглед към нас. Да се радваме на това, което имаме, което постигаме. Да сме уверени, че всичко е в нашите ръце, да вярваме в собствените си сили. Да не обвиняваме другите за неуспехите си. Да се учим от грешките си… Тогава ще можем да се радваме на своите успехи. Също - и на успехите на другите, а няма да им завиждаме.
Поискайте своя живот, а не чуждия! Ценете това, което сте, което искате и което постигате! Казано по друг начин, чрез една моя любима мисъл: „Бъдете доволни от това, което имате, докато се стремите да постигнете това, което ИСКАТЕ“.

Приказка за завистта

5 коментара:

  1. Да, завистта е пагубна най-вече за този който я изпитва. Макар, че и другия го отнася малко или много. Зависи колко сме допуснали завистника до себе си. И да ли въобще го допускаме..
    А пък за така наречената "благородната завист" само ще кажа, че завистта изключва каквото и да е благородно чувство. И още, че аз, както и всички хора изпитват както положителни, така и отрицателни чувства сред които е и завистта.
    Знам, че статията е най-вече за това как се справяме с изпитваната от нас завист, но никак не е маловажен и въпроса как се справяме със завистниците..

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Деяне! Казваш, че както всички хора, и на теб ти се е случвало да завиждаш. Искам да те попитам дали изпитваш негативни чувства към човека, на когото завиждаш?

    Как се справяме със завистниците ли? Добър въпрос. Всеки търси начини. Сигурно не е лесно да намерим работещите за нас. Да, зависи дали и колко сме допуснали завистника до нас. Дали е възможно да го игнорираме или поне да го държим на дистанция,да не споделяме с него. Сигурно има и други начини...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прочетох статията за завистта и ми хареса - наистина считам, че завистта е не само отрицателно чувство и негативна страна от характера. Аз лично не завиждам на никого и малко съжалявам тези, чийто живот минава в коментари и терзания от чуждите успехи. Но все пак всеки сам прави избора си дали ДА ЖИВЕЕ своя живот или да линее от достиженията на другите.

      Изтриване
  3. Хареса ми статията за завистта и ме провокира да изкажа позицията си. Аз също смятам, че завистта е ако не порок, то отрицателно чувство и даже негативно качество за характера, една от тъмните страни на личността. Принципно считам, че има хора, които завиждат и такива, които не завиждат на никога - аз съм от вторите. Не ме изгарят никакви пагубни страсти от факта че някой има повече възможности или вещи, имущество, пари и т.н. - не се терзая от това. Но наистина си пожелавам много неща, които харесвам у другите, някои се стремя да постигна,а за някои само си мечтая. Наистина считам, че АЗ съм в центъра на МОЯ СВЯТ и затова се интересувам най-вече от своя живот и от моята малка вселена, всичко което се случва около мен пресявам като информация, която или използвам или не.
    Завистниците живеят с чуждите успехи и достижения и може би не им остава време да направят своите избори и да живеят своя живот по-интересно. Още повече, че завистта свързвам винаги с жлъч - негативна енергия, която рефлектира в крайна сметка върху завистника.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Лилия! Благодаря ти за коментара! Радвам се, че статията ти е харесала.
      Да, така е - когато осъзнаеш, че ти си центъра на твоята вселена, ставаш отговорен за живота си. Това те прави способен да избираш и да се радваш на успехите си. Това те кара да споделяш живота си по най-добрия начин с другите, да се радваш и на техните успехи.
      Продължавай да се стремиш и да мечтаеш! И.., кой знае, понякога мечтите се сбъдват!
      Пожелавам ти го!:)

      Изтриване

Въведете коментара си тук. Ще го видите след малко.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...